Χρειάζεται το παιδί μου ορθοδοντική θεραπεία; Ποτέ πρέπει να ανησυχώ;
Η ορθοδοντική είναι η ειδικότητα της οδοντιατρικής η οποία έχει σαν στόχο να διορθώνει και να τοποθετεί τόσο τα δόντια όσο και τις γνάθους στη σωστή τους θέση. Διορθώνει επίσης και τον τρόπο με τον οποίο συναρμόζουν μεταξύ τους τα οδοντικά τόξα αλλά και οι γνάθοι. Έτσι εξασφαλίζει τη σωστή λειτουργία του στοματογναθικού συστήματος, τη μάσηση, βοηθά στην πρόληψη από τερηδόνες και περιοδοντίτιδες αλλά χαρίζει ταυτόχρονα όμορφα χαμόγελα. Πότε όμως πρέπει ένας γονιός να ανησυχήσει και να επισκεφθεί με το παιδί του τον ορθοδοντικό;
Το σωστό είναι να επισκέπτονται ειδικό ορθοδοντικό και να εξετάζονται όλα τα παιδιά στη ηλικία των επτά περίπου ετών ανεξάρτητα με το εάν ο γονέας έχει την υπόνοια η όχι ότι το παιδί χρειάζεται κάποια θεραπεία. Αυτή είναι μια ηλικία στην οποία (και στην περίπτωση που διαγνωστεί κάποια ορθοδοντική ανωμαλία) πιθανόν να χρειαστεί μικρή προληπτική παρέμβαση και διόρθωση και έτσι να εξοικονομηθεί χρόνος κόπος και χρήματα σε σχέση με μια θεραπεία ενός περιστατικού το οποίο θα έχει εξελιχτεί εν τω μεταξύ σε σοβαρό στο μέλλον.
Ποιά είναι όμως τα κυριότερα ορθοδοντικά προβλήματα που μπορεί κανείς να παρατηρήσει;
Μια σύντομη και όσο το δυνατό απλούστερη περιγραφή ακλουθεί παρακάτω.
Προγναθισμός της άνω γνάθου.
Όταν τα επάνω μπροστά δόντια προεξέχουν από τα κάτω υπερβολικά. Τα «πεταχτά δόντια» όπως οι πιο πολλοί γονείς το περιγράφουν. Το φυσιολογικό είναι τα επάνω να υπερκαλύπτουν και εφάπτονται ελαφρώς κατά το κλείσιμο του στόματος τα κάτω.
Προγναθισμός της κάτω γνάθου.
Όταν τα κάτω πρόσθια δόντια βρίσκονται κατά το κλείσιμο των δοντιών μπροστά από τα επάνω δόντια.
Ανοιχτή δήξη η χασμοδοντία.
Όταν τα μπροστινά η και πλαϊνά δόντια δεν ακουμπάνε κατά το κλείσιμο καθόλου μεταξύ τους.
Σταυροειδής σύγκλειση Όταν τα άνω πλαϊνά δόντια κατά το δάγκωμα βρίσκονται στη μέσα μεριά σε σχέση με τα κάτω. Αυτό μπορεί να συμβαίνει στη μία ή και από τις δύο πλευρές. Πολλές φορές και σε σοβαρές περιπτώσεις συνδυάζεται και με προβλήματα ωτορινολαρυγγολογίας όπως κρεατάκια αμυγδαλές κλπ και με συμπτώματα όπως ροχαλητό τη νύχτα, αναπνοή με ανοιχτό στόμα κλπ.
Βαθειά δήξη.
Όταν τα επάνω δόντια υπερκαλύπτουν τα κάτω περισσότερο από 1-2 μμ και μερικές φορές τα κάτω δόντια φτάνουν στον ουρανίσκο με συνέπεια τον τραυματισμό του βλεννογόνου της υπερώας.
Μετατόπιση της μέσης γραμμής.
Όταν η μέση των πάνω δοντιών και η μέση των κάτω δεν συμπίπτει.
Έλλειψη χώρου.
Όταν κάποιο δόντι δεν έχει αρκετό χώρο να ανατείλει στο στόμα.
Αραιοδοντία.
Τα μεγάλα κενά ανάμεσα στα δόντια. Οι συνωστισμοί και οι στροφές των δοντιών
Όμως γιατί δημιουργούνται τα ορθοδοντικά προβλήματα;
Η απάντηση για κάθε ασθενή είναι διαφορετική. Γνωρίζουμε πως σε πολλές περιπτώσεις είναι γενετικά καθορισμένες όπως πχ μια περίπτωση προγναθισμού (την οποία συναντά κανείς σε κάποιον από τους γονείς ή στους παππούδες), σε άλλες που οφείλονται σε κάποια διαταραχή του συστήματος (όπως πχ μια πρόωρη εξαγωγή ενός νεογιλού δοντιού λόγω τερηδόνας) η ίσως να συνυπάρχουν τόσο γενετικοί όσο και περιβαλλοντικοί παράγοντες σε κάποιον ασθενή.
Σε κάθε περίπτωση για την διόρθωση όλων αυτών των προβλημάτων υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί μεταξύ τους τόσο κινητοί όσο και ακίνητοι ορθοδοντικοί μηχανισμοί. Λειτουργούν ασκώντας ήπια πίεση στα δόντια η στις γνάθους και μπορούν με την δράση τους να αλλάξουν τη θέση των δοντιών η και να επηρεάσουν ακόμη τη θέση των γνάθων. Ανάλογα με το πρόβλημα και την ηλικία επιλέγεται κάθε φορά ο κατάλληλος μηχανισμός.
Με την έναρξη της θεραπείας στη σωστή χρονική στιγμή τη σωστή διάγνωση και την σωστή επιλογή των μηχανισμών σχεδόν το σύνολο των ορθοδοντικών προβλημάτων είναι αντιμετωπίσιμα και θεραπεύσιμα.
Μη διστάζετε να επισκεφτείτε έναν ειδικό για να σας ενημερώσει.
Μη διστάζετε να δώστε εφόδιο ζωής στο παιδί σας υγεία και ομορφιά.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάρκου
Ορθοδοντικός
Ειδικευθείς στη Γερμανία
Διδάκτωρ Παν. Giessen (Γερμανία)
Web site www.orthodontiki.com.gr
e mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.